Share
Jučer sam imao prilike, zahvaljujući forumu Croinfo posjetiti izvor Zvir te kaptažni jarak Zvir II.

Evo nas odmah do ulaza

a izaimpozantno iz daleka a evo kako je unutra

a ako Rječina zakaže evo pomoćisvaka linija za svoju zonu: Plase, Zvir, Kozala te Strmica
a sve se kontrolira iz ovog mjestano vodu treba ispitivati. Evo sale za dezinfekciju pitke vode

Izlazimo van i dolazimo do kaptažnog jarka Zvir II i njegovih šest bunara.

Ulaza onda jedan beskonačan hodnik u dužini od 450 metara

a na mjestima kod bunarai sam bunara uz bunar 6 i kraj tunela. Da je tunel duži još koji metar bili bi ispod crkve na Kozali!

Evo pogleda s kraja tunelai evo nas van


Vračamo se do komandnog mjestaa to izgleda ovakoTako to izgleda danas.

No povjest je krenula još prije više od 100 godina.

Prema službenim podacima sa stranice: http://www.kdvik-rijeka.hr

Zvir je jedan od izdašnih krških izvora. Na njemu je već davne 1884. izgrađena prva crpna stanica, a 1929. prvi je put ronilački istraživan. Te godine došlo se do 28 m u dubinu; napravljen je nacrt i gipsani model. Izvor su 2000. godine ponovo počeli istraživati speleoronioci iz Speleološkoga kluba Željezničar iz Zagreba. U ovoj su ekspediciji ronioci, uz maksimalnu sigurnost, došli do 53 metra dubine, a podzemni kanali nastavljaju se i dalje. Najniža do sada istražena točka nalazi se približno 43 m ispod razine mora.

Istraženo 48 metara ispod razine mora izvora Zvir
Izvor Zvir nalazi se ispod strme stijene na desnoj strani kanjona Rječine. Potopljeni špiljski kanali nastali su duž tek tonskih pukotina. Na mjestu gdje izbija na površinu je, građevinskim radovima, formirano umjetno jezerce. Dno jezerca prvo ima oblik lijevka pa prelazi u vertikalnu jamu. Sve do 43 m dubine nagib je ujednačen i iznosi 39°. Najuži dio kanala je širok svega 3 metra i visok metar i pol. Dno je u početnom dijelu prekriveno velikim zaobljenim kamenim blokovi ma, koji na 45 metara prelaze u šljunak.
Mogućnosti daljnjeg istraživanja postoje na kraju istraženog dijela i u bočnom kanalu koji se odvaja na dubini od 45 metara. Pretpostavlja se da dalje ponovo slijede znatno širi podzemni prostori, ali je za takva istraživanja potrebna posebna oprema.

Speleološka šetnja dubinom izvora Rječine
Izvor Rječine nalazi se na 323 metara nadmorske visine i koristi se za javnu vodoopskrbu još od 1915. godine. Za vrijeme sušnih perioda on ponekad presušuje, pa se stalno pokušava poboljšati način korištenja vode kako bi se prebrodili ti sušni periodi. U tu svrhu, u više su navrata istraživani i podzemni kanali izvora.
Prva istraživanja proveli su talijanski speleolozi te mu se u zapisima iz 1930. spominje dubina od 15 metara. Prva poznata speleoronilačka istraživanja obavljaju se 1971. Tijekom tog istraživanja ustanovljeno je da se izvor sastoji od donjeg dovodnoga kanala, bočnog kanala i proširene dvorane iz koje se nastavlja vodom potopljeni gornji kanal. Istraživanju je prethodilo dugo sušno razdoblje, pa se izvor dodatno crpio crpkama što je omogućilo speleolozima da, doslovno, prošetaju donjim kanalom na dubini od -34 m gdje je razina vode bila svega pola metra. Tu se nalazilo dno i pokušaji otkopavanja i traženja nastavka ovoga kanala nisu dali rezultata. Svega nekoliko sati nakon izlaska speleologa, izvor je proradio i to s izdašnošću od 50 m3/s.
U nekoliko daljnjih ekspedicija ponovo se ronilo u donji kanal i nije pronađeno dno na koje u naišli speleolozi 1971. Posljednje istraživanje bilo je 1996. kada je speleoronilačka ekipa iz Speleološkoga kluba Željezničar iz Zagreba zaronila na dubinu od -50 m. Uz pomoć baterijskih lampi rasvijetlili su prostor još najmanje 10 metara u dubinu i nije uočen kraj kanala. Štoviše, uočeno je da se podzemni prostor proširuje. Rezultati koje dobivamo ovakvim istraživanjima nadasve su zanimljivi. Prema prikupljenim podacima može se zaključiti da su dva kanala (gornji i donji) koji čine izvor Rječine međusobno hidraulički potpuno odvojeni i da se u zaleđu, vjerojatno, nadovezuju na različite podzemne spremnike vode.

O speleološkom istraživanju se može više naći ovdje:
http://www.speleolog.hr/aktivnosti/objekti/35

Share
You don't have permission to view or post comments.