Share

Titova vila ili Objekt 99 kako je zovu mještani samo je sjena onome što je nekad bila, a razmjeri pljačke i sveukupnog propadanja su šokantni
Gradnja vile počela je 1948., a završena je pet godina kasnije. Na gradilištu je odjednom radilo i po nekoliko stotina političkih zatvorenika s Golog otoka, iz Gradiške, Lepoglave i Mitrovice. Unikatni namještaj napravljen je u zatvoru Lepoglava, ali od svega je ostalo tek nekoliko primjeraka. U dugim holovima nekada su navodno stajali Titovi lovački trofeji.
Vila je imala dvije kinodvorane, dvoranu za bal i nekoliko sala za konferencije, a posluga je bila smještena u zasebnim zgradama. Sobe su bile izgrađene od rijetkog drveta i ono vrijeme bila je to najskuplja rezidencija jednog predsjednika države.

Nakon šume evo je

Share
Share

Na put smo krenuli iz Rijeke, pa preko Senja, Vratnika, Otočca do Kapele Koreničke. Tu smo skrenuli sa glavne ceste koja vodi do Plitvičkih jezera na cestu koja vodi do vrha Gole Plješivice.
Cilj je bio posjetiti napušteni radarski položaj uvezan u sustav PVO-a JNA VOJIN (vazdušno osmatranje, javljanje, izviđanje i navođenje) ili pojednostavljeno rečeno – oči jugoslavenske avijacije.
S vrha Plješevici tako je JNA mogla promatrati zračni prostor velikog dijela Italije (najzanimljivi zbog NATO baze Aviano) i dijelova Mađarske (snage Varšavskog pakta).
Nakon nekih 10km po šumi izbili smo skoro do vrha. Tu sljedi naša šetnja.

Naš cilj

Share
Share

Na put smo krenuli iz Rijeke, pa preko Senja, Vratnika, Otočca do Kapele Koreničke. Tu smo skrenuli sa glavne ceste koja vodi do Plitvičkih jezera na cestu koja vodi do vrha Gole Plješivice.
Nakon nekih 10km po šumi izbili smo skoro do vrha. Tu sljedi naša šetnja.

Za početak nas je dočekala odlična panorama prema Korenici i okolici

Share
Share

Oko Viškova postoji nekoliko staza. Jedna od njih, najduža i najsadržajnija je Viškovo 1, Lončeva griža.
Kreče iz samog centra Viškova i dugačka je oko 15km. Normalnim hodom s kojom stankom treba oko 4 sata da se vrati do Viškova.
Najme radi se o kružnoj stazi koja ide od Viškova preko Skvažića, nastavlja do iznad Trnovice i Kukuljana pa se vraća preko Ronjga vraća do Viškova.
Zanimljiva staza sa vidikovcima, ali isto staza koja je slabo održavana i loše markirana. Originalni smajlići se nalaze tu i tamo. Brdo križanja po mjestima i po šumama lako Vas može odvesti na krivu stranu je na dosta mjesta fali bilo koja oznaka. Šteta.

No krenimo redom iz Viškova i samog početka

Share
Share

Vodnjan ili po talijanskom Dignano nalazi se desetak kilometara sjeverno od Pule.

Prema legendi, nastao je iz udruge sedam vila koje su bile dio kolonijalnog dobra Pule.Vodnjan / Dignano bijaše poznat već u rimsko doba kao VICTUS ATTINIANUM i navodi se već u povijesnim zapisima iz 932. u vrijeme Pietra Candianoa kojem su istarski gradovi davali amfore ''dobrog vina'' u zamjenu za zaštitu.

Grad je u unutrašnjosti svoje povijesne jezgre sačuvao svoj poseban srednjovjekovni izgled s vežama i uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama, s kaldrmama i pročeljima od obrađenog kamena, starim ulicama s još uvijek upečatljivo raspoznatljivim gotičko-venecijanskim, renesansnim i baroknim stilom, te brojnim crkvama bogatima sjećanjem i djelima.

U crkvi sv. Blaža nalazi se svjetski poznata zbirka relikvija u Vodnjanu kao i Vodnjanske mumije svetaca.

Sa svih strana u srce grada nas vode male ulice

Share
Share

Limski zaljev (udomaćeno Limski kanal) je zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Dio je Limske drage. Nastao je kao rijas (potopljeno riječno ušće) rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se je ulijevala u more u Limskom zaljevu. U njezino staro korito je prodrlo more te je tako nastao današnji zaljev

Limski zaljev je značajno uzgajalište školjaka. Ime mu dolazi od latinske riječi limes = granica (tuda je u rimskom razdoblju prolazila granica provincija Italije i Dalmacije).

Prije samog ulaska dobrog je pogledat ga s vidikovca

Share
Share

Sveti Lovreč je gradić od oko 1500 stanovnika.
Gradić ima izrazita obilježja gradine - očuvane bedeme, kule i gradska vrata iz mletačkog doba, trobrodnu župnu crkvu iz romaničkog razdoblja te odvojeni zvonik-kulu. Očuvan je i stari popločani trg sa stupom srama te gradskom lođom. Lođa sa stupovima se naslanja na južni zid župne crkve i sadrži zbirku rimskih natpisa - kamenih spomenika.

Područje je bilo naseljeno od prapovijesti, u kasnoj antici počinje rasti njegov obrambeni značaj, a od 10. stoljeća je središte feuda porečkog biskupa. U 14. stoljeću postaje sjedište kapetanije seoskog područja za čitav mletački dio Istre. Odatle potječe pridjevak Pazenatički (San Lorenzo del Pasenatico, Paisanatico).[3]

Osnovno ime izvedeno je iz imena mjesnog zaštitnika, ranokršćanskog mučenika Svetog Lovre, na čiji se dan 10. kolovoza slavi i Dan općine. I mjesto i općina najčešće se nazivaju kraćom varijantom Lovreč. Generacije mještana okolnih sela za Sveti Lovreč koriste naziv Grad.

Parkiramo na glavnom putu pokraj najvećeg spomenika

Share
Share

Crkva sv. Foške kod Peroja u Istri, mala je ranosrednjovjekovna trobrodna crkva s uvučenim apsidama. Najstariji dijelovi su s početka VII. st, brodovi su povisivani u XII. i XVII.st. Bazilika je u cjelosti bila oslikana, no sačuvani su samo manji dijelovi i prikaz Uzašašća iz XII. st.
Radi se o važnom kulturno-povijesnom spomeniku koji je s obzirom na svoju veličinu podignut podalje od naselja i današnjih kuća za odmor. Ne postoje dokumenti iz kojih bi se moglo zaključiti kada je sagrađena. Postojeća bazilika Sv. Foške nalazi se nedaleko pretpovijesne gradine.
Ispred crkve nalazi se prostran četvrtast prostor ograđen nizom stupova s lukovima.

Dolazimo do crkve

Share
Share

Najbolje je sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Parkiramo daleko od ulaza da bi ga razgledali korak po korak

Share
Share

Blizu sela Šošići kraj Rovinja nalazi se Maklavun, brdo i istoimeni tumul iz brončanog doba.
Prema načinu zgrčenog ukopa, pronađenoj keramici i brončanoj oštrici radi se o građevini staroj oko 4.000 godina.
Iznimnost ovog tumula je prisutnost ulaznog hodnika (dromosa) te pogrebna komora (tholos). Kako orijentacija ulaznog dromosa gleda na zimski solsticij, postoje snažne indikacije da se radi o prvom takvom poznatom solarnom opservatoriju na tlu Hrvatske. Astroarheološka istraživanja da se ispita ta hipoteza su u tijeku. ... i u utrci s kamenolomom Šošići koji polako troši brdo Maklavun.

Sa glavnog puta vodi jedna staza pokraj kamenolomaShare
Share

Dana 21.12.2017 Udruga 051 je posjetila muzej informatike PEEK&POKE.

Vidili smo stalni izložbeni postav starih računala i informatičke tehnologije

Od 22. rujna 2007. Hrvatska je dobila PEEK&POKE – muzej starih računala i informatičke tehnologije. U ovom stalnom izložbenom postavu izloženo je preko tisuću eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno najveći takav postav u ovom dijelu Europe.

Share