Login
Register
Reportaže

Tramuntana, Cres, prvi dio

Share

U nedjelju 17.1.2016 bio sam na otoku Cresu. U organizaciji Udruge 051 bio je izlet po napuštenim selima Tramuntane. Radi se o području otoka Cresa okrenuto prema sjeveru tj prema Kvarneru i otoku Krku i izloženo je sjevernom vjetru - tramontani.
Dan bio kao naručen. Brestova okupana suncem.

a i Porozina

Nakon kratke vožnje po cesti Porozina-Dragozetići skrenuli smo do naše prve točke, mjestu Filozići. Mjesto na 320 metara nadmorske visine danas je dom jednoj obitelji.

Tokom godine je mijenjao imena. Po popisima stanovništva iz 1857, gdje se vodio pod imenom Filosić tu je živilo 81 osoba. Od 1890 se vodi kao Filošići da bi po popisu iz 1910 tu živilo čak 98 osoba. Poslije slijedi pad. 1989. godine ima 11 stanovnika, 2011. šest a danas samo četiri.

Mjesto danas živi prije svega zahvaljujući OPG Zlatko gdje nas je domaćin upoznao sa svojim radovima u drvu te selom.

nekoliko je kuca ruševno

a malo dalje jedna mala kučica

koja krije još jednu aktivnost

idemo dalje prema kapelica sv. Magdalene

na povratku

vidimo i crkvicu

i atrakciju

Nastavlja se!

Share
You don't have permission to view or post comments.

My articles

Scrivendo della storia di un determinato sport ci si imbatte sempre nella stessa domanda: ma quando è nata questa disciplina? Chi sono stati i primi a praticarla? Quali sono state le sue origini...
More inBoxe  Multimedia  Boxe  

Sport

Thumbnail Održan 16. riječki polumaraton na relaciji Korzo - Kantrida - Korzo te maraton Korzo - Opatija - Korzo.
More inSport  

Putopisi

Thumbnail Titova vila ili Objekt 99 kako je zovu mještani samo je sjena onome što je nekad bila, a razmjeri pljačke i sveukupnog propadanja su šokantni Gradnja vile počela je 1948., a završena je pet godina...
More inReportaža