Share

Dana 20.5.2016 imao sam prilke posjetiti samostan i crkvu sv. Jeronima u Rijeci.
Najvažniji augustinski spomenik u Hrvatskoj, čija povijest seže u 14. stoljeće. Samostan i crkvu dao je graditi Hugon II. Devinski. Crkva sv. Jerolima dovršena je u doba Walseeaca 1408. godine, a tijekom stoljeća više je puta obnavljana. Nakon što su Mlečani 1509. zauzeli Rijeku opljačkali su crkvenu imovinu i zapalili samostan. Redovnici su se vratili 1514. godine, a u doba priora Ivana Primožića obnovljeni su 1543. crkva i samostanske zgrade. Uslijed potresa 1750. godine crkva je znatno stradala nakon čega je 1768. barokizirana i produžena dobivši uglavnom današnji izgled.


Crkva se nalazi na Trgu Riječke rezolucije. No uđimo unutra u samu crkvu

Poslje same ckrve ulazimo u manje poznate dijelove.
Prvo u međuprostor s oltarom gospe Lurdske

pa u kapelu Sv. Trojstva koju je dao podići riječki kapetan Martin Raunacher

te Kapela Bezgrešnog začeća Marijina

Samostan i crkva sv. Jeronima ujedno su i mauzolej. U klaustru samostana je lapidarij s nadgrobnim pločam iz minulih stoljeća. U prezbiteriju su grobnice augustinaca,  članova obitelji Devin-Walsee, Giuseppea Minollija i Claudia Marburga. U crkvi su bile ukupno 23 grobnice uključujući i one u svetištu.

Postjeta je bila organizirana za članove Riječke enciklopedije Fluminensije pod stručnim vodstvom mr.sc. Željka Bistrovića.

Vrijedi i viditi video o samoj posjeti:te knjigu Sedam stoljeća augustinskog samostana u Rijeci

Share
You don't have permission to view or post comments.